Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιστοποιητικό υγείας για κάθε μετανάστη,αλλιώς πρόστιμο μέχρι και 100 χιλ. ευρώ στους εργοδότες

Πιστοποιητικό υγείας για τους μετανάστες που απασχολούν, ανεξάρτητα εάν αυτοί βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας ή όχι, πρέπει να διαθέτουν οι εργοδότες. Διαφορετικά, απειλούνται με υψηλότατα πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν και τα 100.000 ευρώ.

Πρόκειται για νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας που ξεκινά να εφαρμόζεται τις ημέρες αυτές. Στο κυνήγι του εργοδότη και του μετανάστη χωρίς «υγειονομική ταυτότητα» μπαίνουν η ΕΛ.ΑΣ., η δημοτική αστυνομία, οι διευθύνσεις δημόσιας υγείας, οι «ράμπο» υγείας (ΣΕΥΥΠ), το σώμα επιθεώρησης εργασίας αλλά και το ΣΔΟΕ. Είναι οι ίδιες υπηρεσίες που θα αναλάβουν να εισπράξουν και τα πρόστιμα από τους εργοδότες που δεν θα υπακούσουν, και τα οποία θα ξεκινούν από....
10.000 ευρώ και θα φθάνουν τα 100.000 ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι ανεξάρτητοι από τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, αφού η υγειονομική διάταξη αποσυνδέει τον εργοδότη από την ευθύνη σχετικά με την απασχόληση παράνομων ατόμων.

Αφορμή για το νέο μέτρο στάθηκε η έξαρση της ελονοσίας τους τελευταίους μήνες, που κινητοποίησε τις υγειονομικές αρχές. Έτσι οι εργοδότες οποιουδήποτε μετανάστη (με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα) προέρχεται από χώρα ενδημική για την ελονοσία είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τη διάταξη, να «τον μεταφέρουν για εξέταση και θεραπεία για την εξάλειψη υπνοζωιτών (μορφής πλασμωδίου) που μπορούν να προκαλέσουν υποτροπές ελονοσίας και να οδηγήσουν στη μετάδοσή της στον πληθυσμό της περιοχής».

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή της περιόδου 2011 μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν διαγνωστεί συνολικά 20 κρούσματα ελονοσίας σε Έλληνες που δεν αναφέρουν ιστορικό μετακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περιοχές. Από αυτά τα 14 κρούσματα εντοπίσθηκαν στη Λακωνία, τα 2 στην Ανατολική Αττική (Καλύβια και Μαραθώνα), άλλα 2 στο Νομό Ευβοίας (ένα στα Φύλλα Χαλκίδας και ένα στον Φάρο Αυλίδας), 1 στον Ορχομενό Βοιωτίας, 1 στην Αγιά Λάρισας.

Επιπλέον, κατεγράφησαν 16 κρούσματα ελονοσίας σε αλλοδαπούς μετανάστες στη Λακωνία που προέρχονταν κυρίως από χώρες ενδημικές για τη νόσο (Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο). Αλλα δύο κρούσματα εντοπίσθηκαν σε μετανάστες από τη Ρουμανία.

Σε όλους τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ότι πρόκειται για λοίμωξη με Plasmodium vivax. Τα περιστατικά καταγράφηκαν τόσο σε παιδιά όσο και σε ηλικιωμένους. Το 56% των ασθενών ήταν άνδρες.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ειδικά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ θα ξεκινήσουν ελέγχους ιδιαίτερα στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, προκειμένου να εντοπίσουν κι άλλους ασθενείς που μπορεί να φέρουν τη λοίμωξη. Η επιχείρηση θα γίνει με τη συμβολή των ελεγκτικών οργάνων που έχουν ορισθεί ώστε να επιβάλλονται και τα πρόστιμα.

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου είναι τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες. Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, αλλά από τότε καταγράφονται ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται κυρίως με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΨΑΝΗΣ: Η αποκατάσταση της αλήθειας επιστολή του πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΣΚΛΗΡΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :1940:Αφήγημα του Ταξιάρχου ε.α. Ευσταθίου ή τέως Τζουτζούλη Ηλία από το χωριό Σκληρού Μεσσηνίας για Δημήτριο Μπουγά του Γεωργίου.

Αξέχαστες και πικρές αναμνήσεις από την πολεμικήν περίοδον Οκτωβρίου του 1940 έως και Αυγούστου 1949. Το κλέφτικο και θλιβερό τραγούδι του συγχωριανού και αρίστου σκοπευτού των φονικών πολυβόλων της Διμοιρίας μου, Μπουγά Δημητρίου του Γεωργίου, που όμοιαζε περισσότερο με μοιρολόγι παρά με τραγούδι και επαληθεύει μετά πάροδον δύο περίπου μηνών, προς δόξαν και αιωνίαν μνήμην του ήρωα και προς πίκραν και λύπην δικήν μου που τον έχασα για πάντα. Η έναρξη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, μας ηύρεν επάνω εις το ύψωμα ΜΟΚΡΑ της Ελληνο-Βουλγαρικής παραμεθορίου περιοχής Σιδηροκάστρου Μακεδονίας, τόσον εμένα, όσον και των κατώθι οπλιτών της Διμοιρίας μου: α) του συγχωριανού μου Μπουγά Δημητρίου, β) Δεκανέα Αβδάλλα Θεοδώρου από το χωριό Μπελούσι της Ολυμπίας, γ) του στρατιώτη Ρέππα από το χωριό Φανάρι Ολυμπίας, δ) του στρατιώτη Λυμπερόπουλου Αναστάσιου από το χωριό Δραγώγι Ολυμπίας και ε) του στρατιώτη και μετέπειτα ήρωα Θωμόπουλου Αναστασίου από την Αμπελιώνα Μεσσηνίας. Ένα απόγευμα των τελευταί

Πώς να κάνετε μια εύκολη Ηλιακή Κουζίνα με υλικά που πιθανόν έχετε ήδη στο σπίτι!

Φανταστείτε την οικονομία που θα κάναμε αν χρησιμοποιούσαμε εναλλακτικές μορφές μαγειρέματος καθαρές για το περιβάλλον, αλλά και σε περίπτωση που μείνουμε από ρεύμα ή μήπως και σε κατάσταση πολέμου όπου δε θα λειτουργεί τίποτα... Οι κατασκευές είναι πολύ απλές και πολύ φτηνές με υλικά όπως καθρέφτες, αλουμινόχαρτα, χαρτόκουτα και κουτιά ξύλου που τα καπακώνουμε με τζάμια ή νάιλον μεμβράνες και σακούλες μαγειρέματος. Υπάρχουν επίσης και πιο άμεσοι κι εύκολοι τρόποι με καθρέφτες ή αλουμινόχαρτα που ανακλούν τις ακτίνες του ήλιου πάνω σε ένα μαύρο κλειστού τύπου (όπως γάστρα, μαύρο τηγάνι με καπάκι κ.α.). Όσο περισσότερη είναι η ανακλώμενη ακτινοβολία (δλδ μεγαλύτεροι καθρέφτες ή επιφάνειες με αλουμινόχαρτο) γύρω από το σκεύος μας, τόσο περισσότερη ενέργεια συγκεντρώνουμε πάνω σε αυτό, άρα επιτυγχάνουμε και μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Οι καθρέφτες ανακλούν σχεδόν το 100% των ακτίνων ενώ το αλουμινόχαρτο αρκετά λιγότερο. Τοποθετήστε το μικρό κουτί στο μεγάλο. Η μόνωση θα γίνει ακόμα πιο απο