Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tι θα θέλατε να γνωρίζετε για τα όνειρα;



«Τι είναι τα όνειρα»; «Πώς λειτουργούν»; «Σε τι χρησιμεύουν»; Και ακόμα: «Πώς μπορώ να αξιοποιήσω τα όνειρα στη ζωή μου»; Ποιος είναι αυτός ο πλούσιος κόσμος που άλλες φορές φαίνεται να είναι τόσο γνώριμος και κοντινός κι άλλες άγνωστος και μακρινός; Ενας κόσμος που μπορεί να είναι διαφωτιστικός και μυστηριώδης την ίδια ώρα.

Πολλά λέγονται και γράφονται για τα όνειρα εδώ και αιώνες. Πολλές πεποιθήσεις, μύθοι και παραδόσεις τρέφουν και τρέφονται από τα όνειρα. Πολλές ιδέες, ανησυχίες, επιθυμίες, πληροφορίες, συναισθήματα και υπερβατικές εμπειρίες εκφράζονται και διοχετεύονται μέσα από τα όνειρα.


Από τις απαρχές του κόσμου, οι άνθρωποι πάντα γοητεύονταν από τον κόσμο των ονείρων.
Τι είναι τα όνειρα;
Στα λεξικά τα όνειρα ορίζονται πάνω-κάτω ως εξής: «Αλληλουχία σκέψεων ή φανταστικά περιστατικά τα οποία διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου».


Τα όνειρα είναι ένας κόσμος που υπάρχει στο επίπεδο της ψυχής. Οταν ονειρευόμαστε, το συνειδητό μας βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από αυτήν που βιώνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι - βρίσκεται σε «ονειρική κατάσταση». Υποθέτω ότι αυτή είναι μια κατάσταση οικεία σε όλους!


Η ονειροπόληση είναι τα όνειρα που κάνει κάποιος/α ενώ είναι ξύπνιος/α. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την τάση να ονειροπολούν περισσότερο από πολλούς ενηλίκους. Η ονειροπόληση μπορεί να είναι χρήσιμη στο να παρέχει περιόδους ξεκούρασης, ευχαρίστησης, δημιουργικότητας και έμπνευσης. Ομως, αν η ονειροπόληση παρεμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό στην καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου, τότε τα προβλήματά του μπορεί να χειροτερέψουν. Οταν τα όνειρα και οι ονειροπολήσεις περιέχουν έντονη ανησυχία, τότε συνήθως κάποιος τα βιώνει ως «εφιάλτη».
Πώς λειτουργούν;
Σε σωματικό επίπεδο, όταν ένας άνθρωπος ή ένα ζώο (π.χ. ο σκύλος) ονειρεύεται παρατηρείται εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να καταγραφεί με διάφορες επιστημονικές μεθόδους και όργανα όπως το Ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα (για συντομία EEG).


Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όλοι ονειρεύονται περίπου 4 φορές κάθε βράδυ για 15-20 λεπτά τη φορά. Αυτά τα διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων ονειρευόμαστε είναι γνωστά ως ύπνος REM (Rapid Eye-Movement). Μπορείς κι εσύ να δεις πότε κάποιος βρίσκεται σ' αυτό το στάδιο του ύπνου αν τον παρατηρήσεις ενώ κοιμάται.


Σε κάποιο στάδιο του ύπνου θα δεις τους βολβούς των ματιών του να κινούνται γρήγορα, ενώ τα μάτια του είναι κλειστά - αυτό είναι το στάδιο REM. Μετά από κάποια ώρα η κίνηση των ματιών σταματάει και μετά από λίγο ξαναρχίζει.


Επίσης, υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη στέρηση του ύπνου REM (ή των ονείρων) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Ο ύπνος και τα όνειρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.


Υπάρχουν κάποιες ουσίες που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία του ύπνου. Για παράδειγμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γρήγορα βαθύ ύπνο, αλλά όταν το άτομο ύστερα από λίγες ώρες ξυπνήσει έχει δυσκολία στο να ξανακοιμηθεί. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι άνθρωποι καταλήγουν να έχουν κακή ποιότητα και δίχως όνειρα ύπνο, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει (π.χ. εκνευρισμό, αίσθηση κούρασης, αδυναμία συγκέντρωσης).
Οι ερμηνείες
Μερικές φορές οι ερμηνείες των ονείρων μπορεί να είναι πολύ λάθος. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα επιλέξεις να διαχειριστείς στην πραγματική ζωή τις πληροφορίες που πιστεύεις ότι έχεις μέσα από τα όνειρά σου, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν κάποιο σημαντικό θέμα, π.χ. οικονομικό, ή θέμα συμπεριφοράς που μπορεί να επιφέρει επιζήμιες συνέπειες, αν συμβεί στην πράξη. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν βλέπουν όνειρα συνήθως, επειδή δεν τα θυμούνται.


Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να θυμάσαι και να είσαι σε επαφή με τα όνειρά σου και να μάθεις από αυτά περισσότερα για τον εαυτό σου αλλά και τη ζωή γενικότερα. Προσπάθησε να βρεις τον καλύτερο για σένα.
Σε τι χρησιμεύουν;
Δεν υπάρχει -τουλάχιστον ακόμη- μια επιστημονικά αποδεδειγμένη εξήγηση για το «πού ακριβώς χρησιμεύουν» τα όνειρα. Υπάρχουν, όμως, πολλές θεωρίες και διάφορες εξηγήσεις αυτής της λειτουργίας. Μία είναι ότι τα όνειρα ξεκουράζουν τον οργανισμό, τα κύτταρα και τα συστήματα του σώματος. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ύπνος και τα όνειρα βοηθούν στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Μια άλλη προσέγγιση προτείνει ότι τα όνειρα βοηθούν στην αποθήκευση και στην επεξεργασία νέων πληροφοριών, ενώ μια άλλη ότι εξυπηρετούν στο να απαλλασσόμαστε από το υπερβολικό φορτίο περιττών πληροφοριών. Αλλες φορές τα όνειρα μπορεί να είναι δημιουργικά και να προσφέρουν ιδέες για λύσεις σε θέματα που μας απασχολούν και που δεν είχαμε σκεφτεί ενώ ήμασταν ξύπνιοι. Αλλες φορές, μέσα από τα όνειρα μπορεί να γίνεται επεξεργασία καταστάσεων ή συναισθημάτων που μπορεί να έχουν και συμβολικό χαρακτήρα.


Επίσης, υπάρχουν ιστορικές (π.χ. για τον Καίσαρα) αλλά και σύγχρονες μαρτυρίες ότι κάποια όνειρα «προβλέπουν» το μέλλον - ειδικά όταν αυτό το όνειρο επιβεβαιώνεται και στην πραγματικότητα. Μελετητές του ανθρώπινου συνειδητού θεωρούν ότι τέτοιου είδους όνειρα είναι αξιόλογο υλικό και είναι καλό να μην υποτιμώνται τέτοιες εμπειρίες. Υπάρχει η πεποίθηση ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί που τα ονειρεύονται έχουν δεχτεί διαισθητικά ανεπαίσθητες ενδείξεις από τον κόσμο μέσα τους και γύρω τους. Σε κάθε περίπτωση αξίζει, ίσως, να ακούσεις τι έχουν να σου πουν τα όνειρά σου για τον εαυτό σου, τη δουλειά σου, τη ζωή σου. Στη Συμβουλευτική και στην Ψυχοθεραπεία τα όνειρα συχνά αποτελούν, επίσης, όμορφο και πολύτιμο υλικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους προσωπικής ανάπτυξης καθώς και για να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και την ψυχολογική μας εξέλιξη. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν «Ονειροκρίτες» για να καταλάβουν περισσότερο τα όνειρά τους. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και ακίνδυνη ασχολία, ελπίζοντας ότι έτσι θα βρουν μια εξήγηση κι ένα νόημα για τα όνειρά τους. Μερικές φορές αυτός ο τρόπος μπορεί να λειτουργεί, τις περισσότερες φορές όμως όχι. Τα όνειρα είναι πολύ προσωπικά και μοναδικά. Η ερμηνεία τους, λοιπόν, μπορεί να γίνει από αυτόν ή αυτήν που τα ονειρεύτηκε ή μαζί με κάποιον ειδικό που γνωρίζει το άτομο και τις συνθήκες της ζωής του, έτσι ώστε το άτομο που το είδε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το όνειρό του για να καταλάβει περισσότερα για τον εαυτό του και για το ταξίδι της Ζωής.      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΨΑΝΗΣ: Η αποκατάσταση της αλήθειας επιστολή του πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΣΚΛΗΡΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :1940:Αφήγημα του Ταξιάρχου ε.α. Ευσταθίου ή τέως Τζουτζούλη Ηλία από το χωριό Σκληρού Μεσσηνίας για Δημήτριο Μπουγά του Γεωργίου.

Αξέχαστες και πικρές αναμνήσεις από την πολεμικήν περίοδον Οκτωβρίου του 1940 έως και Αυγούστου 1949. Το κλέφτικο και θλιβερό τραγούδι του συγχωριανού και αρίστου σκοπευτού των φονικών πολυβόλων της Διμοιρίας μου, Μπουγά Δημητρίου του Γεωργίου, που όμοιαζε περισσότερο με μοιρολόγι παρά με τραγούδι και επαληθεύει μετά πάροδον δύο περίπου μηνών, προς δόξαν και αιωνίαν μνήμην του ήρωα και προς πίκραν και λύπην δικήν μου που τον έχασα για πάντα. Η έναρξη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, μας ηύρεν επάνω εις το ύψωμα ΜΟΚΡΑ της Ελληνο-Βουλγαρικής παραμεθορίου περιοχής Σιδηροκάστρου Μακεδονίας, τόσον εμένα, όσον και των κατώθι οπλιτών της Διμοιρίας μου: α) του συγχωριανού μου Μπουγά Δημητρίου, β) Δεκανέα Αβδάλλα Θεοδώρου από το χωριό Μπελούσι της Ολυμπίας, γ) του στρατιώτη Ρέππα από το χωριό Φανάρι Ολυμπίας, δ) του στρατιώτη Λυμπερόπουλου Αναστάσιου από το χωριό Δραγώγι Ολυμπίας και ε) του στρατιώτη και μετέπειτα ήρωα Θωμόπουλου Αναστασίου από την Αμπελιώνα Μεσσηνίας. Ένα απόγευμα των τελευταί

Πώς να κάνετε μια εύκολη Ηλιακή Κουζίνα με υλικά που πιθανόν έχετε ήδη στο σπίτι!

Φανταστείτε την οικονομία που θα κάναμε αν χρησιμοποιούσαμε εναλλακτικές μορφές μαγειρέματος καθαρές για το περιβάλλον, αλλά και σε περίπτωση που μείνουμε από ρεύμα ή μήπως και σε κατάσταση πολέμου όπου δε θα λειτουργεί τίποτα... Οι κατασκευές είναι πολύ απλές και πολύ φτηνές με υλικά όπως καθρέφτες, αλουμινόχαρτα, χαρτόκουτα και κουτιά ξύλου που τα καπακώνουμε με τζάμια ή νάιλον μεμβράνες και σακούλες μαγειρέματος. Υπάρχουν επίσης και πιο άμεσοι κι εύκολοι τρόποι με καθρέφτες ή αλουμινόχαρτα που ανακλούν τις ακτίνες του ήλιου πάνω σε ένα μαύρο κλειστού τύπου (όπως γάστρα, μαύρο τηγάνι με καπάκι κ.α.). Όσο περισσότερη είναι η ανακλώμενη ακτινοβολία (δλδ μεγαλύτεροι καθρέφτες ή επιφάνειες με αλουμινόχαρτο) γύρω από το σκεύος μας, τόσο περισσότερη ενέργεια συγκεντρώνουμε πάνω σε αυτό, άρα επιτυγχάνουμε και μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Οι καθρέφτες ανακλούν σχεδόν το 100% των ακτίνων ενώ το αλουμινόχαρτο αρκετά λιγότερο. Τοποθετήστε το μικρό κουτί στο μεγάλο. Η μόνωση θα γίνει ακόμα πιο απο