Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άλλα εννοώ,άλλα λέω...


Καθημερινά χρησιμοποιούμε λέξεις με μία συγκεκριμένη ερμηνεία,ποτέ όμως δεν έχουμε καθίσει να σκεφτούμε αν όντως η ερμηνεία αυτή είναι σωστή.

Η λανθασμένη όμως χρήση μίας λέξης προβληματίζει μόνο για το εννοιολογικό λάθος που δημιουργεί,αλλά για τις συνέπειες που προκύπτουν,αργά αλλά σταθερά και στέρεα,από την χρήση αυτή.Οι συνέπειες είναι γιγαντιώδεις και η αδιαφορία μας ως προς αυτές οφείλεται στο ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την πηγή τους(το τι προκαλεί αυτή την αδυναμία εντόπισης θα αναλυθεί σε επόμενη ανάρτηση..).
Πιο συγκεκριμένα,αν μπούμε σε μία σχολική αίθουσα λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι θα ακούσουμε την δασκάλα να λέει στα παιδιά "...να διαβάσετε πολύ καλά την σελίδα 13,ενώ την 14 να την κάνετε μία απλή ανάγνωση ,δεν είναι και τόσο σημαντική.." ,αν κανονίσετε μία συνάντηση και το άλλο πρόσωπο έρθει 15 λεπτά μετά από τον χρόνο συνάντησης θα του πείτε "που ήσουν;σε περίμενα τόση ώρα!".Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις γίνονται δύο εννοιολογικά λάθη,η σωστή ερμηνεία της λέξης διαβάζω είναι «περνώ» υποδηλώνοντας κυρίως την ικανότητα αναγνώρισης και κωδικοποίησης των γραμμάτων και δευτερευόντως το όχι και τόσο σημαντικό περιεχόμενο του κειμένου ,γι’αυτό και το περνάς ,ενώ η σωστή ερμηνεία της λέξης ανάγνωση είναι «παίρνω την γνώση» αναφερόμενη προφανώς σε ένα σημαντικού περιεχομένου κείμενο,επίσης το ρήμα "περιμένω" αναφέρεται σε τόπο,π.χ περιμένω στον κήπο,το σωστό ρήμα είναι "αναμένω" το οποίο αναφέρεται σε χρόνο,γι' αυτό και "χώρος αναμονής".
Οι λανθασμένες χρήσεις απλών,από πλευράς ουσίας,λέξεων δημιουργεί τις βάσεις για την λανθασμένη χρήση πιο σύνθετων,πιο σημαντικών για την ζωή μας.Για παράδειγμα η λέξη "συντηρητικός" έχει τυπωθεί στο μυαλό όλων μας ως αυτός που είναι παλαιών αρχών,που είναι αυστηρός,που δεν θέλει την εξέλιξη των πραγμάτων,προσδίδοντας μία αρνητική χροιά σε όλα αυτά.Στην πραγματικότητα όμως συντηρητικός είναι αυτός που διατηρεί κάτι,δεν διευκρινίζεται το αν είναι καλό ή κακό αυτό που διατηρεί.Συνέπεια αυτού του εννοιολογικού λάθους είναι να απαξιώνουμε οτιδήποτε παλιό,χωρίς πρώτα να το εξετάσουμε,μόνο και μόνο επειδή αυτός που το υποστηρίζει χαρακτηρίζεται "συντηρητικός".Για παράδειγμα υποστηρίζει κάποιος την καθαρεύουσα ενάντια στη δημοτική και ο άλλος που το ακούει αρνείται να μπει σε διαδικασία σκέψης ώστε να βρει αν όντως η άποψη του πρώτου είναι σωστή και τον χαρακτηρίζει συντηρητικό αρνούμενος την άποψή του με την λογική ότι "η καθαρεύουσα είναι παλιά-όποιος θέλει παλιά πράγματα είναι ενάντια στην εξέλιξη-άρα είναι συντηρητικός" με δεύτερη συνέπεια του παραδείγματός την εξίσωση του νέου με την έννοια της εξέλιξης,κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο.
Όσο απλό λοιπόν και να φαίνεται κάτι μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους,γι' αυτό πρέπει να επανεξετάζουμε ακόμα και αυτά που θεωρούμε ως πιο δεδομένα σκεπτόμενοι λίγο πιο ανοιχτά ώστε να μπορέσουμε να δούμε πιο εύκολα τους επερχόμενους κινδύνους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΨΑΝΗΣ: Η αποκατάσταση της αλήθειας επιστολή του πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΣΚΛΗΡΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :1940:Αφήγημα του Ταξιάρχου ε.α. Ευσταθίου ή τέως Τζουτζούλη Ηλία από το χωριό Σκληρού Μεσσηνίας για Δημήτριο Μπουγά του Γεωργίου.

Αξέχαστες και πικρές αναμνήσεις από την πολεμικήν περίοδον Οκτωβρίου του 1940 έως και Αυγούστου 1949. Το κλέφτικο και θλιβερό τραγούδι του συγχωριανού και αρίστου σκοπευτού των φονικών πολυβόλων της Διμοιρίας μου, Μπουγά Δημητρίου του Γεωργίου, που όμοιαζε περισσότερο με μοιρολόγι παρά με τραγούδι και επαληθεύει μετά πάροδον δύο περίπου μηνών, προς δόξαν και αιωνίαν μνήμην του ήρωα και προς πίκραν και λύπην δικήν μου που τον έχασα για πάντα. Η έναρξη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, μας ηύρεν επάνω εις το ύψωμα ΜΟΚΡΑ της Ελληνο-Βουλγαρικής παραμεθορίου περιοχής Σιδηροκάστρου Μακεδονίας, τόσον εμένα, όσον και των κατώθι οπλιτών της Διμοιρίας μου: α) του συγχωριανού μου Μπουγά Δημητρίου, β) Δεκανέα Αβδάλλα Θεοδώρου από το χωριό Μπελούσι της Ολυμπίας, γ) του στρατιώτη Ρέππα από το χωριό Φανάρι Ολυμπίας, δ) του στρατιώτη Λυμπερόπουλου Αναστάσιου από το χωριό Δραγώγι Ολυμπίας και ε) του στρατιώτη και μετέπειτα ήρωα Θωμόπουλου Αναστασίου από την Αμπελιώνα Μεσσηνίας. Ένα απόγευμα των τελευταί

Πώς να κάνετε μια εύκολη Ηλιακή Κουζίνα με υλικά που πιθανόν έχετε ήδη στο σπίτι!

Φανταστείτε την οικονομία που θα κάναμε αν χρησιμοποιούσαμε εναλλακτικές μορφές μαγειρέματος καθαρές για το περιβάλλον, αλλά και σε περίπτωση που μείνουμε από ρεύμα ή μήπως και σε κατάσταση πολέμου όπου δε θα λειτουργεί τίποτα... Οι κατασκευές είναι πολύ απλές και πολύ φτηνές με υλικά όπως καθρέφτες, αλουμινόχαρτα, χαρτόκουτα και κουτιά ξύλου που τα καπακώνουμε με τζάμια ή νάιλον μεμβράνες και σακούλες μαγειρέματος. Υπάρχουν επίσης και πιο άμεσοι κι εύκολοι τρόποι με καθρέφτες ή αλουμινόχαρτα που ανακλούν τις ακτίνες του ήλιου πάνω σε ένα μαύρο κλειστού τύπου (όπως γάστρα, μαύρο τηγάνι με καπάκι κ.α.). Όσο περισσότερη είναι η ανακλώμενη ακτινοβολία (δλδ μεγαλύτεροι καθρέφτες ή επιφάνειες με αλουμινόχαρτο) γύρω από το σκεύος μας, τόσο περισσότερη ενέργεια συγκεντρώνουμε πάνω σε αυτό, άρα επιτυγχάνουμε και μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Οι καθρέφτες ανακλούν σχεδόν το 100% των ακτίνων ενώ το αλουμινόχαρτο αρκετά λιγότερο. Τοποθετήστε το μικρό κουτί στο μεγάλο. Η μόνωση θα γίνει ακόμα πιο απο